Μετά από μερικούς μήνες απουσίας, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, επιστρέφω περισσότερο σαν επισκέπτης και λιγότερο σαν διαχειριστής. Αυτό δε σημαίνει ότι έχω παρατήσει τη σελίδα ή το παιχνίδι, απλά δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ όσο παλιότερα. Καταλαβαίνετε ότι έχω και προσωπική ζωή και δουλειά και οικογένεια. Γι’ αυτό και όλες μου οι παρουσίες από εδώ και πέρα θα είναι μονάχα με ουσιαστικό σκοπό. Σε αυτό το άρθρο θα σας γράψω συνοπτικά όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει φέτος στο παιχνίδι.

Τελευταία, όσοι έχετε γραφτεί στον insider ή μπαίνετε σε διάφορα fora και κοινωνικά δίκτυα, θα έχετε προσέξει ότι τα βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε με τα νέα χαρακτηριστικά του scouting και έχουν αυτό το στυλάκι εκπομπών της Δευτέρας, μετά από Σαββατοκύριακο αγωνιστικής, κάτι που εγώ προσωπικά λάτρεψα. 

Την ημερομηνία κυκλοφορίας όλοι την ξέρουμε και είναι η 10η του Νοέμβρη 2017. Αν και αρκετοί που προπαρήγγειλαν ή κέρδισαν το παιχνίδι σε διαγωνισμούς, που κι εμείς κάναμε, είχαν τη δυνατότητα να παίξουν από την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη, την οποία διανύουμε. Επίσης, όσον αφορά την τιμή, όσοι έχετε αγοράσει πρωτύτερα τίτλους του Football Manager, έχετε και μια πολύ καλή έκπτωση στο steam.

Αρχικά, να σας αναφέρουμε ότι μετά τη συνέντευξη και την πρόσληψη, θα σας παρουσιαστεί η ομάδα, το πλάνο, η κατάσταση του συλλόγου και γενικότερα όλες οι εν δυνάμει (γεγονός που δεν αλλάζει) πληροφορίες που θα χρειαστείτε. Αυτές αφορούν τα πάντα για το σύλλογο, τους παίχτες, τα αποδυτήρια, τους οπαδούς, ακόμη και τα τσιμέντα. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού, θα έχετε προσέξει τις αλλαγές στο scouting που είναι και το πιο χροονοβόρο κομμάτι κάθε παίχτη. Όλοι έχουμε δαπανήσει μέρες να οργανώσουμε τις μεταγραφές και το πλάνο μετραγραφών, πρωτού καν προχωρήσουμε μια μέρα. Το σημαντικό είναι ότι σου επιτρέψει να επενδύσεις πολύ στο scouting ακόμα κι αν η ομάδα σου είναι ταπεινή, μικρή και ασήμαντη. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Σκεφτείτε, μάλιστα ότι και οι μεγάλοι επαγγελματικοί σύλλογοι χρησιμοποιούν τα εργαλεία του Football Manager, ώστε να βρουν και να ανακαλύψουν παίχτες. Καμιά φορά, όχι και με τόσο μεγάλη επιτυχία, αλλά όπως και να ‘χει είναι γεγονός.

Προχωρώντας, ας ρίξουμε μια ματιά στις τακτικές. Το δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, μετά το scouting. Θα παρατηρήσετε ότι πάνω κάτω όλα είναι ίδια, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν, πάντα, τη διαφορά. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους. 

Μία από τις ιδιαίτερες προσθήκες, ήταν οι επιστημονικοί συνεργάτες στο παιχνίδι. Ο ρόλος τους ήταν να προσφέρουν πληροφορίες που δεν μπορούσες να έχεις πρόσβαση και δεν γινόταν να γνωρίζεις από μόνος σου. Αυτές οι πληροφορίες, πλέον, παρουσιάζονται πιο λεπτομερείς και πιο αναλυτικά. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Μία προσθήκη ακόμα, που με παραξένεψε ιδιαίτερα, θαρρώ είναι το Fantasy Draft. Δε θα μπω σε λεπτομέρεις, αυτό αφορά καθαρά όσους ασχολούνται με τον τομέα. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Η ημέρα αγώνα. Επιτέλους ένα χαρακτηριστικό που είχε ανάγκη βελτίωσης. Μου είχαν λείψει οι πληροφορίες πριν τον αγώνα. Τι κάνει η αντίπαλη ομάδα, σε τι κατάσταση είναι η δική μου, τι διάθεση έχουν οι παίχτες μου, πως βρίσκομαι εγώ και ο αντίπαλος αγωνιστικά και τι σχέδια έχουμε, η βαθμολογία πόσο θα επηρεαστεί και όλα τα σχετικά που συναντάμε και συζητάμε στην πραγματικότητα για τις ομάδες και τα πρωταθλήματα που υποστηρίζουμε. Παίζοντας, μάλιστα, εφιέρωσα πολλά λεπτά να διαβάσω και να μελετήσω την ομάδα μου και τον αντίπαλο. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Το πιο εκνευριστικό κομμάτι του παιχνιδιού ξέρουμε όλοι ότι είναι οι προτάσεις, τα συμβόλαια, οι δόσεις, οι πληρωμές, το ισοζύγιο που σε απολύει αυτόματα και γενικότερα ότι έχει να κάνει με λεφτά και τράπεζες. Καλώς ή κακώς, είμαι στε σε μια εποχή που τα ποσά έχουν ξεφύγει πάρα πολύ, ποσά που ειλικρινά θα τέλειωναν την παγκόσμια φτώχεια, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι δικά μας για να τα δώσουμε. Το παιχνίδι ενσωματώνει μιας μορφή τεχνιτή ευφυΐα η οποία “συγχρονίζεται” με τα σημερινά δεδομένα. Επιπροσθέτως, για κάθε μεταγραφή, πορεία των παιχτών που μετέγραψες και πορεία της ίδιας της ομάδας, το παιχνίδι, μέσω του board κρίνει την απόδοσή σου σαν προπονητή και το ίδιο κάνουν και οι οπαδοί. Θα προσέξετε αλλαγές σε εισιτήρια, ποσοστά μεταγραφών και άλλα πολλά κατά καιρούς με αυτό το νέο σύστημα. Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Τέλος, από τα πιο σημαντικά που αρκετός κόσμος, σχολιάσει και ξενίζει είναι η μηχανή αγώνα. Εντάξει, είναι αντιληπτό ότι δεν αρέσει σε όλους το ίδιο και αρκετοί βρίσκουν αφορμές να σχολιάσουν αρνητικά για κάποιες γκέλες που κάνει. Με τα χρόνια όμως, έχει εξελιχθεί πιο πολύ και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα. Με πιο πολλές λεπτομέρειες, πιο πολλές κινήσεις και πιο πολλές επιλογές ανάπτυξης, το Football Manager 2018, θα έχει την πιο πλήρη και πιο ρεαλιστική, ως τώρα, μηχανή αγώνα που έχετε δει. Θα λατρέψετε τα τάκλιν και  τις αποκρούσεις των τερματοφυλάκων!! Δείτε με ελληνικούς υπότιτλους.

Ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι εμείς. Καλό παιχνίδι σε όλους!