Σε κάθε νέο παιχνίδι που ξεκινάμε κι επιλέγουμε μια ομάδα, πάντα τα κριτήρια μας είναι αυτή η ομάδα να έχει έναν ή και παραπάνω αστέρια παίχτες στο δυναμικό της. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από τα χαμηλά, τότε μιλάμε για ένα άλλο είδος προσέγγισης που θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο, το λεγόμενο Lower League Managment.

Αν πάρουμε παραδειγματικά τη Σεντ-Ετιέν θα παρατηρήσουμε ότι έχει το Blaise Matuidi στο κέντρο της που προσδίδει μια ηγετική μορφή συναρτήσει καλής απόδοσης. Όταν όμως παίρνουμε την ομάδα υπό τις οδηγίες μας, ο παίχτης αυτός δεν είναι και τόσο καλός με αποτέλεσμα να τον καταντήσουμε παλτό. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που θα καταφέρουμε να τον έχουμε κοντά στο 7.10++. Αναρωτιέστε το λόγο;

Είναι πολύ απλό, ο παίχτης αυτός όπως και κάθε παίχτης θα πρέπει να έχει μια ειδική μεταχείριση (approach) για να έχει και ανάλογη διάθεση. Η διάθεση είναι μεγάλος παράγοντας στην απόδοση. Είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για το πως συμπεριφερόμαστε στην ομάδα και άλλο πως σε κάθε παίχτη. Εξ άλλου, δεν είναι αφελείς στην Sports Interactive που στο FM 2011 προσέθεσαν και ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον προπονητή και τον κάθε παίχτη ξεχωριστά. Είναι φορές που ο παίχτης είναι δυσαρεστημένος με την προπόνηση και πρέπει κάπως να τον ελαφρύνουμε από αυτό ή να του δώσουμε και κάποια ρεπό να ξεκουραστεί. Άλλες φορές είναι δυσαρεστημένος από το συμβόλαιό του και πιστεύει ότι αξίζει καινούριο πιο ανανεωμένο, σε αυτή την περίπτωση πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε το γεγονός τον όρων του και να το ανεβάσουμε λίγο. Μερικές φορές τυχαίνει να ζηλεύει τον μισθό ενός συμπαίχτη, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπ όψη σας ότι δε χρειάζεται να κάνετε πολύ μεγάλα συμβόλαια ξαφνικά στην ομάδα. Δηλαδή δεν είναι δυνατό ο πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης σας να παίρνει 2.000.000 και να αγοράζετε έναν και να παίρνει 8.000.000. Ούτε είναι δυνατό να έχει εισόδημα ένας παίχτης 800.000 και ο βασικός να έχει 500.000! Αυτά δημιουργούν προβλήματα στο μυαλό του παίχτη και με βάση την απειρία σας σαν προπονητή να δημιουργεί προβλήματα και στην απόδοση του.

Δεύτερος παράγοντας πέραν της διάθεσης είναι η ασφάλεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν κάποιος παίχτης φοβάται για το μέλλον του στην ομάδα και πιστεύει πως λιγόστεψαν οι μέρες του και το μυαλό του είναι πέρα βρέχει. Άλλωστε θα το παρατηρήσετε στις συμβουλές του βοηθού στην οθόνη Feedback. Αυτό για να το πολεμήσετε ή του μιλάτε προσωπικά (FM2011), ή του ανανεώνετε τη συνεργασία σας σε περίπτωση που θέλετε να τον κρατήσετε ή σε επικείμενη ερώτηση δημοσιογράφου δηλώνετε την ακριβή κατάσταση της υπόθεσης.

Τρίτος παράγοντας θεωρείται η συμπεριφορά μεταξύ παιχτών. Είναι αδιανόητο να προβείτε σε μεταγραφή παίχτη που ο χαρακτήρας του είναι εγωκεντρικός ή άστατος. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν χάσμα στην ομάδα και προβλήματα μεταξύ πολλών παιχτών. Θα έχετε παρατηρήσει σε turoring πως όταν βρίσκονται μαζί δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, τότε δημιουργείται ένταση και διαφορές και δεν ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση. Σπάνιο φαινόμενο να ξεπεραστεί το πρόβλημα και αναγκαστικά προβαίνετε σε πώληση ή δανεισμό. Ελπίζουμε να αλλάξει στο FM2011.

Πρόβλημα επίσης θεωρείται και το γεγονός ο παίχτης να μην ομιλεί τη γλώσσα και είναι ιδιαίτερο όταν δεν υπάρχουν ομογενείς στο ρόστερ σας. Πάνω σε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε πολλά, απλά να περιμένετε με τον καιρό να συμμορφωθεί με τη γλώσσα. Για αποφυγή όμως να κοιτάτε στην αναφορά του scouter αν ο παίχτης έχει καλό adaptability. Δηλαδή προσαρμοστικότητα.

Να αποφεύγετε να αγοράζετε πολλούς παίχτες για 11άδα και ιδιαίτερα μικρούς. Δημιουργούν πολλά προβλήματα στη χημεία και δεν είναι πολύ προσαρμοστικοί στην αρχή έως ότου ωριμάσουν. Αυτό θα το προσέξετε και στο feedback του βοηθού που το αναφέρει ενδεικτικά για μερικούς παίχτες. Αυτό δε διορθώνεται κάπως, με τον καιρό όμως βελτιώνεται. Στο FM2011 μας υποσχέθηκαν προετοιμασία πριν από κάθε αγώνα, οπότε το θέμα χημείας ίσως αλλάξει.

Τέλος, ακόμα ένας λόγος για να μπορείτε να βγάλετε το 100% ενός παίχτη μακρυά από τη διάθεση του και την προσωπική του ζωή είναι η θέση του στο γήπεδο. Είναι αδιανόητο ο παίχτης να παίζει μία συγκεκριμένη θέση πχ κέντρο και να επιμένουμε να τον έχουμε στο άκρο επειδή γνωρίζει τη θέση. Όπως είναι αδιανόητο ο παίχτης να μην έχει γερά πνευμόνια και να αυξήσουμε το closing down και να ενεργοποιήσουμε το roaming. Πρέπει προσεκτικά στην επιλογή θέσεως να φωτίζουμε τον παίχτη και να κοιτάμε δεξιά στην οθόνη τα ενδεικτικά στατιστικά που χρειάζεται για να πληροί τις προϋποθέσεις για να παίξει τη θέση και το ρόλο που του έχουμε δώσει. Άλλο θέση και άλλο ρόλος…

Θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο για το πως θα τα ξεχωρίζουμε….