Σήμερα θα σας μιλήσω ξεκάθαρα από πείρα. Πρώτα το έζησα και τώρα το γράφω. Είμαι προπονητάκος της πλάκας στην Τζίλιγχαμ που είναι ομάδα στη Λιγκ 2 της Αγγλίας (4η κατηγορία). Η ομάδα μόλις έπεσε από την Λιγκ 1 και παλεύει για την άνοδο.

Η Τζίλιγχαμ έχει 1.200.000 ευρώ για συμβόλαια και 0 ευρώ για μεταγραφές, αφού απέκλεισα το πρώτο μεταγραφικό παράθυρο για να μην έχουμε άλλα με τις πλούσιες ομάδες. Δίκαια και σωστά δηλαδή να ξεκινήσουμε. Οργάνωσα κανονικά όλα τα κομμάτια της ομάδας. Έφτιαξα νέα φιλικά, προπονήσεις, πήρα προπονητές, δανεικούς για πρώτη ομάδα κιόλας, έκανα τα πάντα και η ομάδα ήταν έτοιμη για δυναμική χρονιά. Να μην ξεχάσω να αναφερθώ πως στο παιχνίδι η ομάδα ξεκινά με 3 παίχτες που έχουν 7μηνους και 8μηνους τραυματισμούς. Ποιοι είναι αυτοί; Οι τρεις εκ των τεσσέρων βασικών αμυντικών της ομάδας…

Δε δικαιολογούμαι, αλλά μου δίνω ελαφρυντικό γιατί πρέπει να πάρω 3 αμυντικούς τσάμπα, να δέσουν γρήγορα, να παίξουν σωστή μπάλα και να αξίζουν τον κόπο να τους κρατήσω την επόμενη χρονιά (κοιτάω μακροπρόθεσμα τις επενδύσεις μου). Με αυτή μου την τρύπα στα μετόπισθεν ξεκίνησα τη σαιζόν πολύ καλά αλλά η αστάθεια στα μετόπισθεν συνέχισε να υπάρχει. Σε βάθος χρόνου αυτό φάνηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της η συγκέντρωση παιχτών άγνωστων μεταξύ τους αγωνιστικά. Είμαι 7ος σε 14 ματς. Εκεί κάπου ξενέρωσα λίγο και το άφησα μέχρι να συγκεντρωθώ για το πως θα επανέλθω.

Η ομάδα εδώ και πόσες αγωνιστικές ψάχνει την αγωνιστική της ταυτότητα και δύσκολα θα τη βρει, αφού δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να χειριστώ. Όσο καλός κι αν είμαι στις τακτικές, όσο κι αν με βοήθησε ο stelios13, πάλι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει.

Είναι σημαντικό, πιστέψτε με, να βάλετε το χρόνο σαν παράμετρο αποτυχίας και να το χωρέσετε στο μυαλό σας. Εγώ είμαι περίεργος άνθρωπος και ζητάω αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Πιέζω την ομάδα, επιβάλω το χαρακτήρα μου, πακέτο στο σπίτι πάνε τα πρόστιμα, τα πάντα για να πάρω αυτό που θέλω. Ξέχασα όμως ότι για μια μικρή ομάδα ο χρόνος είναι ο συντελεστής της επιτυχίας και όχι εγώ.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι, μην παραιτείστε για τις αποτυχίες, αν η διοίκηση δεν έχει πρόβλημα με την απομάκρυνσή σας, να μείνετε να δουλέψετε και με το χρόνο όλα θα πάνε καλά. Εγώ θα συνεχίσω, θα τελειώσω τη χρονιά όσο πιο δυνατά μπορώ, παλεύοντας και το πιο άγριο θηρίο και τον πιο δυνατό γίγαντα μέχρι να φτάσω στο τέλος. Αν τα έχω καταφέρει ο χρόνος που χρειαζόμουν είναι ο ελάχιστος, γιατί σε μια σαιζόν όλα να σου πάνε όπως θες, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, αν δεν τα έχω καταφέρει, η νέα χρονιά και η καλή και σωστή δουλειά, πάλι με το χρόνο θα φέρει αποτελέσματα.

Δεύτερη παράμετρος αποτυχίας είναι να μην ανοίξετε τους ορίζοντες σας. Δοκιμάστε παίχτες σε διαφορετικές θέσεις, αλλάξτε την τακτική σας. Στο ποδόσφαιρο αν δεν βάλετε φαντασία και δεν αλλάξετε κάποια “ιδανικά” ή δεν δεχτείτε μια δεύτερη άποψη πιστέψτε με δε θα καταφέρετε ποτέ να φτάσετε σε κορυφαίο επίπεδο, καθότι η επιβολή σας στα ίδια και στα ίδια που δεν φέρνουν αποτελέσματα θα συνεχιστεί και ποτέ δε θα δείτε το πρόβλημα αν δεν αμφιβάλετε έστω και λίγο για τους εαυτούς σας.

Όλα όσα προανέφερα είναι πορίσματα από προσωπικές αναζητήσεις τις τελευταίες μέρες. Θα μου πείτε: “γιατί πήζεις τόσο πολύ, ένα παιχνίδι είναι εξ’ άλλου!” Εδώ θα σας πω το εξής: “Φυλάξτε την άποψή σας για τους εαυτούς σας, για μένα δεν είναι ένα παιχνίδι αλλά τρόπος ζωής. Θα κυνηγήσω το όνειρο και ελπίζω μερικούς να σας πάρω μαζί μου μια μέρα.”