Εδώ και πολλά χρόνια που παίζουμε μάνατζερ έχουμε δει μικρούς παίχτες από άγνωστες και μη ομάδες να είναι παιδιά θαύματα (Wonderkids) στο παιχνίδι. Ισχύει το ίδιο και στην πραγματικότητα; Είναι ίδια η εξέλιξη τους ή απλά κάποιοι θέλησαν να φουσκώσουν την ύπαρξή τους σε κάποιο ρόστερ;

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Είναι αρκετοί από αυτούς του παίχτες που τους είδαμε όντως να μεγαλουργούν στα γήπεδα. Θυμάμαι τότε που ξεκίνησα να παίζω μάνατζερ τον Άγιαξ που είχε όλα τα wonderkids που μπορούσες να βρεις. Chivu, Ibrahimovic, Sneijder, v.d. Vaart, v.d. Meyde και δε συμμαζεύεται. Όντως, κάποιοι από αυτούς έκαναν μεγάλες καριέρες και άλλοι πάνε από ομάδα σε ομάδα μέχρι να εγκατασταθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν παίξει μπάλα ή ότι δεν είναι καλοί παίχτες. Σημάδι εγκυρότητας ή καλής εκτίμησης από τους υπεύθυνους της Sports Interactive.

Στην άλλη όχθη είναι παίχτες που είδαμε στο παιχνίδι να είναι τρομερά ταλέντα και στην πραγματικότητα τους είδαμε να παίζουν σε μέτριες ομάδες και μικρές ομάδας που απλά βρίσκονται εκεί και κοιτάνε από τον πάγκο (με λίγα λόγια τα λεγόμενα χρέπια). Παίχτες όπως οι αξέχαστοι vanden Borre, Kompany, Bouzanis, Ustari… Όλοι οι προαναφερθέντες είναι νομάδες από δανεισμούς ή απλά βρίσκονται στον πάγκο. Βέβαια υπήρξαν και μερικοί που έκαναν ένα μπαμ και χάθηκαν όπως για παράδειγμα ο Guarin που πήγε στην Μπόκα Τζ. και μετακόμισε στην Πόρτο με όλες τις προδιαγραφές αλλά έμεινε εκεί. Ή ο Bouzanis που είναι 5ος τερματοφύλακας στη Liverpool. Στο παιχνίδι όμως τους είχαμε εικόνισμα και παρακαλούσαμε να τους αγοράσουμε και κάναμε το σταυρό μας να μας τους πουλήσουν κοψοχρονιά μήπως και αποκτήσουμε και κανέναν σόι παίχτη.

Υπάρχει και το τρίτο ενδεχόμενο που το παιχνίδι δεν εμφάνισε ποτέ καλό κάποιον παίχτη που σήμερα Μεσσουρανεί στο ποδόσφαιρο… Φυσικά και πήγε εκεί όλων το μυαλό. Θυμόμαστε το Messi από το 2005 να παίζει στα 17-18 του χρόνια βασικός στην Μπαρτσελόνα. Στο FM εκείνο από τη χρονιά την οποία ξεπετάχτηκε ο παίχτης, ήταν απάισιος έως απαράδεκτος. Ούτε για Ελλάδα δεν έκανε και τον είχε σε άκυρη θέση νομίζω σε σχέση με αυτό που παίζει τώρα. Και δε σταματάω εκεί, θα αναφερθώ και στον Cristiano Ronaldo που από το 2004 ήταν στην Manchester United και το παιχνίδι όταν ήταν στην Sporting CP τον είχε απαίσιο. Δεν έμαθε ξαφνικά μπάλα, έτσι δεν είναι; Και θα πω κι άλλους για να μη λέμε μόνο για τους μεγάλους. Θυμάται κανείς στα wonderkid να βρίσκεται ο Muller, ο Suarez, o Alexis Sanchez ή ο Neuer; Δε φύτρωσαν ξαφνικά. Παίχτες που σήμερα τους βλέπεις και λες, μακάρι να είχα έναν από αυτούς, έτσι για το γαμώτο.

Για να μη γελιώμαστε όλοι, απλά να πω ότι από τη φύση του το παιχνίδι μερικές φορές δημιουργεί παίχτες απλά για να έχει συνέχεια στα μεγάλα αστέρια. Μερικές φορές είναι φανερό πως και στην εξέλιξη τους πέφτουν μέσα αλλά κάποιες άλλες απλά τα φουσκώνουν…