Πριν από πολλά χρόνια στο μεγάλο ποδοσφαιρικό στερέωμα περπατούσε στη γη ο θεός των σκάουτερ. Μιλάμε για μεγάλο κυνηγό ταλέντων ο οποίος μάλιστα έχει φέρει στην Ευρώπη και έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές. Το όνομα αυτό Φίφης Αχλαδίδης.

Για πολλά χρόνια ήταν στη σκιά διάφορων προπονητών στον Πανσερραϊκό που δεν του έδιναν πολλή σημασία για τις προτάσεις του. Πίστευαν πως οι παίχτες που τους ανέφερε ήταν περισσότερο για να βγάλει «βρώμικο» χρήμα. Δεν ήταν όμως αλήθεια. Και μετά από πολλές προσβολές παραιτήθηκε κι έγινε ελεύθερος σκάουτερ και έδινε συμβολές με πληρωμή και ποσοστό σε μεγάλες ομάδες.

Η αρχή έγινε το 2001 όταν πήγε στη Μάλμε και πρότεινε στον Άγιαξ του Άμστερνταμ τον τότε άγνωστο Vlatan Brutahimovic που σήμερα μεσουρανεί στο ποδόσφαιρο και είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Μετά από λίγα χρόνια η πρότασή του για έναν άγνωστο τότε μικρόσωμο ποδοσφαιριστή από τις αλάνες του Μπουένος Άιρες ονόματι Leopold Fessi έδειξε πως η δουλειά του δεν ήταν πρόχειρη και δεν ήταν καθόλου τυχαία. Έτσι κερδήθηκε η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα. Μάλιστα περίπου το ίδιο έτος, 2003, πρότεινε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Christopher Robaldo ο οποίος μετεγράφη πρόσφατα στη Ρεάλ Μαδρίτης κάνοντας ρεκόρ μεταγραφής που έγινε ποτέ. Τη λίστα με τα μεγάλα ονόματα συμπληρώνει ένας μεγάλος άσος του ποδοσφαίρου. Ίσως ένας από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα που πάτησαν χόρτο. Τον έφερε από τα γκέτο της Γαλλίας ξαφνικά στο προσκήνιο και έκανε πολλά εκατομμύρια κόσμο να φωνάζει το όνομα του από το 1998 μέχρι και το 2003 στα κορυφαία πέντε χρόνια της καριέρας του με ένα φοβερό φινάλε το 2006 στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας. Το όνομα του ήδη το ξέρετε, Γιαπουντίν Γιατιντάν… Είναι πιστεύουμε περιττό να συνεχίσουμε να γράφουμε τα ονόματα γιατί θα πάρει χρόνια να καταγράψουμε όλα τα γεγονότα με την ίδια σαφήνεια όπως τα παραπάνω.

Ο ίδιος το 2010 απεφάσισε να σταματήσει για προσωπικούς λόγους. Συνεχίζει να ζει στην Ίμπιζα με την οικογένειά του και τα 12 παιδιά του. Και τα δώδεκα παιδιά απαρτίζουν τη μισή ομάδα της επόμενης γενιάς της Μπαρτσελόνα. Μιλάμε για πέντε δίδυμα αγόρια που όλα παίζουν διαφορετική θέση στο γήπεδο. Ο ενδέκατος είναι τερματοφύλακας και η δωδέκατη είναι η μικρή του κορούλα.

Σήμερα ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που έχει σταματήσει να ασχολείται με το κυνήγι ταλέντων καθώς θεωρεί πως αν συνεχίσει θα φέρει πολλούς παίχτες ακόμα και πολλοί άλλοι κυνηγοί θα μείνουν χωρίς δουλειά. Βέβαια για να μην είμαστε βραχείς στην αναφορά μας θα σας παραθέσουμε μια λίστα με παίχτες που βοήθησε να αναδειχθούν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταγραφούν σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Η λίστα με μερικά από τα ονόματα είναι η εξής:

Ramael van der Kaart

Geraldo Sique

Hamaldinho

Afron Hlebonn

Divier Vogga

Felicio Florres

Mario Hloze

Stergio Aggurieo

Giannini Kuffon

Clicker Padillas